2007.05.04 - Gudrun Schyman och uttalandet om att män är talibaner

Gudrun Schyman var gäst hos Malou von Sivers på programmet Efter Tio imorse. Dom diskuterade uttalandet om att "Män är talibaner" som Gudrun vid ett tidigare tillfälle kastat ur sig, till en början kanske mer eller mindre eftertänkt. Gudrun fick idag förklara vad hon menat med uttalandet och det hela lät såklart mer förståeligt.

Gudrun hade, enligt henne själv, inte sagt att alla män är talibaner. Hon menade på det att hon talat om män som grupp och inte som individer, att hon sett ur större samhällsperspektiv där hon tog Afghanistan som exempel. I det landet har männen makten och tror (återigen som grupp, inte enskilt) att de "äger" kvinnorna eller bestämmer över dom. Hon hade (som sagt enligt henne själv) inte sagt att svenska män är som talibaner, inte heller alla män, utan män som använder makten och kontrollerar kvinnor så till den milda grad, är som talibaner. Median vände självfallet detta mot Gudrun och skrev: "Gudrun Schyman säger att svenska män är som talibaner".

Jag vet inte riktigt vad jag kan säga om att jämföra män med talibaner. Inte heller, som en annan kvinna (som för övrigt också var gäst hos Malou) sa: "Män är djur". Det uttalandet gav henne ett rent helvete. Hon fick hotbrev, blev förföljd och spottad i ansiktet m.m. Om man bara ser till meningen kan man ju förstå att män tog illa vid sig, men efter att jag sett Efter Tio förstod jag lite bättre vad hon menat. Denna kvinna jobbar på Kvinnojouren och får dagligen ta hand om kvinnor som blivit så grovt misshandlade av sina män. När hennes uttalande sändes på tv hade det tagits ur sammanhanget. Hon menade på det att dom män som misshandlar kvinnor, är som djur. Sen om det var så smart att säga det på det sättet hon sa eller ej, kan ju diskuteras ytterligare.

Jag kan hursomhelst förstå vad de menar, på vissa sätt. Fast jag tycker inte att de män som misshandlar sina fruar, flickvänner är som djur... dom är mycket värre.

Lite intressant att titta på program om feminism och jämställdhet. Många, i alla fall i min ålder, tror att feminism handlar om att man slutar raka benen, att man har kort hår, att man hatar män och är gay. Det är ju helt idiotiskt. Feminism handlar om jämställdhet och att alla ska ha lika rättigheter. Jag tycker dock att sådanna som Gudrun eller andra "kända" feminister inte ska ge uttalanden som (ur sammanhang eller ej): "Män är djur", "Män är talibaner". Det ger en bild av att alla feminister hatar män. Jag tycker personligen att personer som är så "högt uppsatta" borde kunna hålla en debatt om jämställdhet på en högre nivå, inte dagisprat. Hade hon istället varit smart och INTE pratat om män på det sättet, hade hon kanske fått dom att förstå de riktiga, viktiga argument som hon faktiskt hade.

Om man menar att feminism är - lika för män och kvinnor, jämställdhet mellan könen osv. kan man ju prata om rätten som pappor har vad gäller sina barn. De har klart mindre rättigheter. Står barnen skrivna hos mamman, vilket de oftast gör om föräldrarna separerat eller liknande, förlorar papporna rättigheter som egentligen är självklara.
Om man ser till barnbidraget och underhållet t.ex. Det har mamman (om barnen står skrivna där) full rätt till. Om barnen bor delvis hos pappan men barnen ÄNDÅ är skrivna hos mamman, har pappan ingen rätt överhuvudtaget att kräva varesig barnbidrag eller underhåll. Det är väl lite sjukt? Om barnen bor hos pappan, låt oss säga varannan helg, borde ju han OCKSÅ få barnbidrag för de dagar barnen bor där?

Kvinnor har inte samma lön som män idag, det är någon slags självklarhet att kvinnor ska städa och ta hand om barnen, och kvinnor blir misshandlade och våldtagna av sina makar och pojkvänner. (Jag pratar om samhället som helhet, det finns såklart fruar som misshandlar sina makar osv.) 

Men på vissa plan har vi kvinnor mer rättigheter än män. Där borde VI ändra på OSS för att skapa mer jämställdhet. Det är ju inte bara männen som ska förändras? Det är väl inte bara VI som är offer? Nej, om kvinnor också är villiga att ändra på sig, gör förhoppningsvis mansgrisarna också det.


Skriv gärna kommentar om du tycker lika, annorlunda, att det är skit osv. Kommentarer, i alla dess former, uppskattas alltid :D

Tackförpratstunden



Signerat Aronson

Kommentarer
Postat av: emelie

fy satan vad du skriver alltså! men ja, det var bra! gogo

2007-05-06 @ 23:17:44
Postat av: magnos

alltså, jag gillar att dom ryter till. feminismen som företeelse har funnits sedan typ 1800-talet och ändå är det inte bra än. alla med lite vett är för jämställdhet men fortfarande är det bajs. därför kan jag älska att dom ryter till så där, och på det sättet dom gör det. att folk sen inte fattar är inte deras fel, dom som inte fattar kommer ändå aldrig fatta. tyvärr.
apropå föräldragrejen så lever vi i ett land där typ 70 % inte tror på en lagstiftning om delad föräldraledighet. dom vill inte ha en lag utan tror att dom själva kan fixa till jämställdhet. japp, det har ju funkat super i några miljoner år hittills

2007-05-06 @ 23:50:13
Postat av: magnos

jag verkade bitter nu, men det är jag också. i den hät frågan alltså.

2007-05-06 @ 23:51:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0